Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Yeni dönemde Almanya’da neler değişecek?

Yeni dönemde Almanya’da neler değişecek?
REKLAM ALANI
18.10.2021
A+
A-

ALMANYA’DA KURULMASI PLANLANAN LAMBA KOALİSYONU HÜKÜMETİ DÖNEMİNDE NELER DEĞİŞECEK…???

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), resmi koalisyon müzakerelerine başlama konusunda anlaşmaya vardı.

Berlin’deki yeni hükümeti kurma hedefiyle yapılan üçüncü ön görüşmelerin ardından partilerin yetkilileri, koalisyon müzakerelerine zemin oluşturacak 12 sayfalık ortak metin üzerinde anlaştı.

SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, düzenlenen ortak basın toplantısında, son 2 haftadır devam eden yoğun görüşmelerden sonra hükümeti kurmak için ön anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Scholz, kurulacak yeni hükümetin hedeflerinin ilerleme ve son 100 yılın en büyük modernizasyon hamlesi olacağını vurguladı.

Partiler yayımladıkları ortak metinde, ön görüşmelerin “güven ve saygı” içinde geçtiğini belirterek, “Bunu sürdürmek istiyoruz, iddialı ve uygulanabilir bir koalisyon anlaşmasına varabileceğimize inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ortak metinde partilerin, Almanya’da kamu hizmetlerinin modernleşmesi, dijitalleşme, asgari saat ücretinin 12 Euro’ya çıkarılması ve emeklilik yaşının yükseltilmemesi, ailelerin güçlendirilmesi, çocukların eğitim kalitesinin artırılması, iklimin korunması, 2030’a kadar kömür kullanımının bitirilmesi, bürokrasinin azaltılması, Ar-Ge harcamalarının artırılması ve uygun fiyatlı konutların sağlanması gibi farklı konularda anlaştıkları belirtildi.

Yeni dönemde Almanya’da neler değişecek?

-Almanya, Kanada gibi “Puan sistemi” ile eğitimli, nitelikli ve uzman göçmen almak için kapıları açacak. İhtiyaca göre hızlı vize ve vatandaşlık verecek.

-SPD’nin sol kanadının talep ettiği “Kira artışının kısıtlanması” reddedildi. Servet vergisi, emlak vergisi artışları rafa kalktı.

-Emekli maaşları aylık bağlama oranları değişmeyecek. Sistemde kalınan yıl ve ödeme yapılan yıla göre ortalama kazancın yüzde 48’i oranında sabit kalacak.

-Temeli sosyal yardımlar olan ama adı ve uygulanma şekli sık değiştirilen, en son da Hartz IV adını alan sistem devam edecek. Adı “Bürgergeld- Vatandaş parası” olacak. Bunu almak için gereken şartlar aynen kalacak. Başvurular dijital olarak kabul edilebilecek.

-Yeşiller’in talep ettiği gibi, ülke çapında genel bir 130 km hız kısıtlaması olmayacak.

-Seçim öncesi SPD’nin talep ettiği gibi, asgari ücretin saati 12 Euro’ya çıkarılacak. Bundan sonraki artışlara ise Asgari Ücret Komisyonları karar verecek. Hükümet karışmayacak.

-Aylık olarak “mini job” denilen işlerdeki vergiden muaf kazanç miktarı 520 Euro’ya çıkarıldı.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI