Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Vali Yerlikaya, “Kitaplar ve Kâğıtlar” Sergisini Ziyaret Etti

Vali Yerlikaya, “Kitaplar ve Kâğıtlar” Sergisini Ziyaret Etti
REKLAM ALANI
03.06.2021
A+
A-

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya Hanımefendi, Zeytinburnu Belediyesi ve Asitane Vakfı tarafından düzenlenen “Kitaplar ve Kâğıtlar” sergisini ziyaret ettiler.

Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Merkezi’ndeki sergiyi ziyarette, Vali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya Hanımefendi’ye, Zeytinburnu Kaymakamı Zekeriya Güney, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve Asitane Vakfı Başkanı Hasibe Nurhayat Turhan eşlik etti.

“Kitaplar ve Kâğıtlar” sergi alanının gezilmesinin ardından Vali Yerlikaya, Asitane Vakfı Konservasyon ve Restorasyon Merkezi ve sergilenen eserlerle ilgili bilgiler aldı.

Asitane Vakfı Başkanı Turhan, ziyarette Vali Yerlikaya’ya plaket takdim etti.

Vali Yerlikaya, plaket takdiminde serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Sergi 14 Haziran’a Kadar Ziyaret Edilebilir

“Kitaplar ve Kâğıtlar” sergisi hakkında bilgi veren Asitane Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasibe Nurhayat Turhan, “Sergilediğimiz kitaplar bir medresedeki el yazması ve medresede okutulan müfredatı Arapça ve Osmanlıca olan kitapların bir duvar arasında saklanarak günümüzde o evin yıkımıyla ortaya çıkan kitaplarımızdır.

Biz burada o medreseye ait 40 tane kitabın restorasyonunu tamamlıyoruz. Kitapları Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulduk.

Aslında tesadüfen karşılaştık diyebilirim. Onlar duvar arasından çıkmışlardı. Ben de bir ziyarette bulunuyordum. Aldım ve buraya getirdim. Bu kitapların halen konservasyon süreçleri devam ediyor. İnşallah kitapları yeniden önümüzdeki yıllara taşıyabilirsek Afşin’in Ashab-ı Keyf Camii’sinin külliyesinde ait olduğu mekâna iade etmiş olacağız.” dedi.

Serginin diğer bölümünün de kağıtlar olduğunu anlatan Turhan; “İkinci bölümümüz olan kağıtlar kısmında geleneksel sanatlarda kullanılan kağıtlarımızı da dut, ipek ve ketenden üretirken farklı malzemeleri de hamurun içine katarak çok farklı kağıtlar elde ediyoruz. Bu da geçmişten günümüze gelen bir hikaye.” diyerek serginin en önemli hedef kitlesinin çocuklar ve gençler olduğunu anlattı.

Turhan; “Sergide hem tarihle çocuklarımızı buluşturuyor, hem de çocuklarımız ve gençlerimizle birlikte kağıdın yapılabilir olabileceğini, bin yıllık ömrü olduğunu eserlerde kullanılan malzemelerin kendi öz kaynaklarımızla üretilerek geleceğe ait kalıcı eserler bırakabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda da bütün kamuoyunu sergimize davet ederek burada yapılan el yapımı kâğıtların renk cümbüşünü sunmak istiyoruz.” dedi.

“Kitaplar ve Kâğıtlar” sergisi, 14 Haziran 2021’e kadar ziyarete açık olacak.

Kaynak:http://www.istanbul.gov.tr/vali-yerlikaya-kitaplar-ve-kgitlar-sergisini-ziyaret-etti

REKLAM ALANI