Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

“Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor”

“Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor”
REKLAM ALANI
14.02.2022
A+
A-

“Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor. Körfez Bölgesi’ndeki tüm kardeş ülkelerin güvenliğini ve istikrarını kendimizinkinden ayrı görmüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın davetine icabetle geniş bir heyetle Abu Dabi’ye hareket edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’ni son olarak başbakan olduğu dönemde 2013 yılında ziyaret ettiğini anımsattı.

 

“KÖRFEZ BÖLGESİ’NDEKİ TÜM KARDEŞ ÜLKELERİN GÜVENLİĞİNİ VE İSTİKRARINI KENDİMİZİNKİNDEN AYRI GÖRMÜYORUZ”

Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed’in Kasım ayında Ankara’daki temasları ile birlikte ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattıklarını dile getiren Erdoğan, Aralık ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Ocak ayında da TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu ziyaretimle yakaladığımız ivmeyi geliştirmeyi, ilişkilerimizin yeniden hak ettiği seviyeye ulaşması için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz. Kuruluşunun 50. yılını idrak eden Birleşik Arap Emirlikleri’yle dostluğumuzun ve kardeşliğimizin yeni 50 yılına şekil verecek adımları ziyaretim sırasında beraberce atacağız. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor. Körfez Bölgesi’ndeki tüm kardeş ülkelerin güvenliğini ve istikrarını kendimizinkinden ayrı görmüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay Abu Dabi’ye yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları güçlü şekilde kınadıklarını belirterek, terörün her türlüsüne karşı olduklarını ve özellikle bölgelerindeki ülkelerin teröre karşı iş birliğinin önemini her fırsatta vurguladıklarını ifade etti.

“8 MİLYAR DOLARA ULAŞAN TİCARET HACMİMİZLE BAE ÖNDE GELEN TİCARET ORTAKLARIMIZ ARASINDA YER ALIYOR”

Bugün ve yarın gerçekleştirecekleri temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ayrıntılı şekilde ele alacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yaklaşık 5,5 milyar doları ihracatımız olmak üzere, 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizle Birleşik Arap Emirlikleri önde gelen ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Türk müteahhitlik firmaları Birleşik Arap Emirlikleri’nde bugüne kadar değeri 13 milyar doları bulan 141 proje üstlenmiştir. Bu rakamlarla Birleşik Arap Emirlikleri yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün en büyük 10’uncu pazarı konumundadır. Birleşik Arap Emirlikleri de Türkiye’deki dinamik yatırım ortamına önemli katkılarda bulunuyor. İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı yapısı esasen mevcut rakamların çok daha ötesinde bir potansiyele işaret ediyor. Ziyaretimizin amacı bu potansiyeli hızlıca hayata geçirmektir. Gerek gerçekleştireceğimiz görüşmeler gerek imzalayacağımız anlaşmalarla inşallah bu yönde önemli mesafe alacağımıza inanıyorum. Bu maksatla Emirlikler’deki önde gelen yatırımcılarla da bir araya geleceğim. Yüksek teknoloji, girişim sermayesi ve startup firmaları bağlamında ortaklıklar tesis edilmesi, geleceğe dönük iş birliği imkânları bakımından özellikle öne çıkıyor. Ziyaretimiz vesilesiyle taşımacılıktan ileri teknolojilere, savunma sanayinden sağlık, tarım, kültür ve eğitime kadar çok sayıda alanda ilişkilerimizde ilerleme sağlayacak adımların atılmasını da hedefliyoruz.”

Dubai’nin salgın şartlarına rağmen EXPO’ya başarıyla ev sahipliği yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle dünya fuarında “Türkiye Millî Günü” olarak belirlenen 15 Şubat’ta sergi alanını da ziyaret edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerinin ve temaslarının hayırlara vesile olmasını diledi.

“RUSYA-UKRAYNA ARASINDAKİ GELİŞMELERİ DE MASAYA YATIRIP, GÖRÜŞECEĞİZ”

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın sağlık durumu ve ziyarette kendisine eşlik edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine, “Eşim bu ziyarette benimle beraber olamayacak, çünkü o henüz pozitif. Hamdolsun biz negatif olduk. Şu anda eşim tedavisine devam ediyor ama hamdolsun hafif şekilde süreci devam ettiriyor. Dualarımızla inşallah o da kısa zamanda bu süreci atlatacaktır” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin “Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında gerilimi azaltmak için adımlar atmaktadır. Bu adımlar her iki ülke liderleri tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Putin’in, Türkiye ziyareti zamanı bu üçlü format görüşülecek mi, ülkeler bu üçlü formatı nasıl değerlendirirler?” sorusuna “Biz sadece BAE ve Türkiye arasındaki ilişkileri değil, bir de bölgedeki gelişmeler ki bunlar içerisinde şu anda Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmelerdir, bunları da masaya yatırıp, görüşeceğiz. Bu konularda da ne gibi adımlar atabiliriz, bunun üzerinde ısrarla duracağız” cevabını yanıtını verdi.

“TERS ADIMLAR ATANLARA YÖNELİK ŞİDDETLİ CEZAİ MÜEYYİDELERİ UYGULAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesinin ardından hafta sonu bazı marketlerin fiyat artışı yaptığı yönünde iddialar olduğu belirtilerek, fiyat artışıyla mücadele konusundaki soru üzerine şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili gerek Hazine ve Maliye Bakanım gerek Ticaret Bakanım açıklamalarını yaptılar ve kurduğumuz denetim ekipleriyle beraber bizim attığımız bu adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız. Çünkü vatandaşımızı ezmeye, vatandaşımıza yönelik, bu tür maalesef arzu edilmeyen süreci işletenlere karşı müeyyidelerimiz ağır olacaktır. Bu konuda gerek Hazine ve Maliye gerek Ticaret Bakanlığımız tüm müfettiş ekipleriyle buraların kontrolünü, denetimini sürdüreceklerdir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik ediyor.

Tüm Haberler

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135640/-turkiye-ve-birlesik-arap-emirlikleri-nin-diyalog-ve-is-birligi-tum-bolgemizin-baris-ve-istikrari-bakimindan-onem-tasiyor-

 

REKLAM ALANI