Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

“Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor”

“Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor”
REKLAM ALANI
29.08.2021
A+
A-

“Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Cukanoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Salgın, ticaret ve yatırım rakamlarımızı olumsuz yönde etkilese de, ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığı ticaret hacmimizin sürekli artmasını sağlıyor. Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dost ve müttefik Karadağ’a ilk resmî ziyaretini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nazik daveti ve ziyaretim sırasında bana ve heyetime gösterilen misafirperverlikten dolayı Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Cukanoviç’e şükranlarımı sunuyorum. Kendisini son olarak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu vesilesiyle geçtiğimiz Haziran ayında Antalya’da misafir etmiştim” dedi.

“TÜRKİYE, KARADAĞ’IN BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN ÜLKELERDEN BİRİDİR”

Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara, Sultan 2. Abdülhamid ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Çetinye’de Osmanlı Sefaretimizin bulunması ve Karadağ’ın ilk Büyükelçisini Osmanlı İmparatorluğu’na ataması bunu teyit ediyor. Türkiye ayrıca Karadağ’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biridir. Tüm dünyanın salgın sebebiyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde, karşılıklı dayanışma ve iş birliğimizi daha da artırdık. Karadağ’a gönderdiğimiz sağlık yardımları ve Karadağ’ın vatandaşlarımızın tahliyesinde tarafımıza gösterdiği kolaylıklarla aramızdaki dostluğu pekiştirdik.”

Gerçekleştirdikleri görüşmede, ikili ilişkileri daha da ileriye taşıma yönündeki iradelerini teyit ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın, ticaret ve yatırım rakamlarımızı olumsuz yönde etkilese de, ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk, bu hedefi belirleyelim dedik. Az önce kendilerinin de ifade ettiği gibi 250 milyon dolara yönelik olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Malumunuz, Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığı ticaret hacmimizin sürekli artmasını sağlıyor. Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

TİKA’nın, Karadağ’da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon Avro’yu aşan 399 proje ve faaliyet gerçekleştirdiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezimiz kuruluşundan bu yana bin 686 öğrenciye Türkçe eğitimi verdi. Devletimizin sağladığı Türkiye Burslarından faydalanan Karadağlı öğrencilerin sayısı 450’yi geçti. Önümüzdeki dönemde de tüm ilgili kurumlarımızla Karadağ’a desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

“BALKANLARIN VE AVRUPA’NIN ÖNEMLİ PARÇALARI OLAN TÜRKİYE VE KARADAĞ, BARIŞ VE İSTİKRARA CİDDİ KATKI SAĞLIYOR”

Görüşmelerinde ayrıca, Balkanlar ve iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını da ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Gerek ikili ilişkiler gerek bölgesel ilişkiler, bunları değerlendirme fırsatını bulduk. Balkanların ve Avrupa’nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ, barış ve istikrara ciddi katkı sağlıyor. Karadağ, farklı dini ve etnik toplulukların birlikte yaşama kültürü bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor. Karadağ’ın Balkanlardaki barışçıl politikalarını, tüm bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirme gayretlerini, bölgesel kuruluşlarda oynadığı aktif rolü, Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdirle izliyoruz. Malumunuz, Karadağ’ın NATO üyeliğine güçlü destek verdik. Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasının da tüm bölgenin barış ve refahına katkı sağlayacağına samimiyetle inanıyoruz.”

2022 Dünya Kupası Elemelerinde millî takımların 1 Eylül Çarşamba günü İstanbul’da ve 16 Kasım’da Podgoritsa’da yapacağı maçların Türkiye-Karadağ dostluğunu pekiştirmesini de temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki ülkenin değerli sporcularına başarılar diliyorum. İnşallah gruptan birlikte çıkmak nasip olur. Bu düşüncelerle, Cumhurbaşkanı Sayın Cukanoviç’e misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyor, görüşmelerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

“TÜRKİYE’NİN TARİHTEN GELEN SORUMLULUĞU VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, konuşmasının ardından “Türkiye’nin Balkan ülkelerinde izlediği politikanın bölge ülkelerinin güvenini artırdığını görüyoruz. Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ‘Batı’dan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güveniyoruz.’ dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Bunun, Türkiye’nin Balkan ülkelerindeki sorumluluğunun ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tarihten gelen bir sorumluluğun içinde olduğunu söyledi.

Bunun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini, buna önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti. Bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim. Bu kadar güzel bir yeri, bugüne kadar görmemek bizim için bir eksiklikti. Bunu gidermiş olduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek’e yaptığı ziyareti hatırlatarak, buranın birliği ve beraberliğinin de çok önemli olduğunu, bu birlik ve beraberlik içerisinde Bosna-Hersek’in sıkıntılarını aşacağına inandığını ifade etti.

OSMANLI SEFARET BİNASI’NI ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ve eşi Lidija Cukanoviç ile birlikte, bugün Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren Osmanlı Sefaret Binası’nı ziyaret etti.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/130204/-turkiye-karadag-a-en-fazla-yatirim-yapan-ilk-10-ulke-arasinda-yer-aliyor-

REKLAM ALANI