Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ulu Önder Haydar Aliyev, Nahçıvan’ın Kurtuluşunu ve İhyasını sağladı”- ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ulu Önder Haydar Aliyev, Nahçıvan’ın Kurtuluşunu ve İhyasını sağladı”- ÖZEL
REKLAM ALANI
31.08.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Ulu Önder Haydar Aliyev, Nahçıvan’ın Kurtuluşunu ve İhyasını sağladı” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – Ulu Önder Haydar Aliyev’in 3 Eylül 1991’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanlığına seçilmesinin üzerinden tam 31 yıl geçti. O halde çok da uzak olmayan geçmişe bir göz atalım. Evet, Milli Önder Haydar Aliyev’in faaliyeti, onun iradesiyle alınan kararlar, bağımsızlık tarihimizin en parlak sayfalarını oluşturmaktadır.

Şunu not edeyim ki, kadim topraklardan gelen seçkin devlet adamı – Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisine ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisine milletvekili seçilmesi, büyük deneyime sahip güçlü bir politikacının – onun ülkenin sosyal ve siyasi yaşamına yakından katılmasına yol açtı.
Böylece Nahçıvan meclisinin 17 Kasım 1990’da yeni kompozisyon altında yapılan ilk oturumu – vekillerin talebi ve büyük ısrarı sonucunda yeni bir soluk getiren Ulu Önder Haydar Aliyev’in başkanlığında çalışmalarına başladı.

Oturumda gündeme getirilen konular ve alınan tarihi kararlar genel olarak Azerbaycan’ın bağımsızlığına ve egemenliğine yönelikti. Olağanüstü şahsiyet, zengin tecrübesine ve Nahçıvan’da sürekli olarak yaşatılan Azerbaycan devletinin eski geleneklerine dayanarak Nahçıvan’da ulusal kurtuluş ve ulusal devlet inşasının temellerini attı. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nin olağanüstü toplantısı Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Milletvekili Haydar Aliyev’in ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin oybirliğiyle başkan seçilmesi tarihi bir gereklilikti.

Evet, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi’nin 3 Eylül 1991’deki olağanüstü toplantısında milletvekillerinin ve toplantı salonu önünde toplanan binlerce kişinin ısrarı üzerine seçkin bir devlet adamının Meclis Başkanı seçilmesi Azerbaycan’ın bağımsızlığının temellerini attı. İşte tam da bu nedenlerle Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin kurtuluşu ve dirilişi, büyük lider Haydar Aliyev’in adıyla bağlantılıdır. Büyük Önder Haydar Aliyev’in hem SSCB döneminde hem de bağımsızlık yıllarında ülkemize önderliği sırasında, halkın refahını daha da artırmak ve güvence altına almak yönünde eşi benzeri olmayan tarihi öneme sahip çalışmaların yapıldığını belirtmek isterim.
Nitekim Azerbaycan’ın modern bağımsız devletinin mimarı ve kurucusu, milli dayanışma ve bütünlüğünü sağlayan Azerbaycançılık ideolojisinin kurucusu, halkımızın ve devletimizin kurtarıcısı olan Milli Önder Haydar Aliyev’in halka ve devlete tarihi hizmetleri eşsizdir. Onun milletimize en büyük hizmetlerinden biri Azerbaycan devletinin kurtuluşu ve bu sayede ülkenin siyasi tarihinde yeni bir aşamanın açılmasıdır.

1990 yılında Azerbaycan çok karmaşık bir durumla karşı karşıya kaldı. SSCB’nin temellerinin sarsıldığı bir dönemde, eski Birlik ölçeğinde meydana gelen çalkantı, ülkelerin iç yaşamına da sıçradı ve düşük yönetim potansiyeline sahip cumhuriyetlerde çok karmaşık siyasi ve yasal felaketler yaşanıyordu.
Evet, o zaman Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin abluka altında olması, sosyo-ekonomik durumunun bozulması – yetkililerin özerk organ üzerinde oynamaya çalıştığı oyunlar Nahçıvan’ın durumunu çok karmaşık hale getirmişti. Ancak 3 Eylül 1991’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı seçilen Milli Önder Haydar Aliyev’in yoğun faaliyet ve çabaları sayesinde özerk cumhuriyette istikrar sağlanmış ve Nahçıvan’daki sosyo-ekonomik durum düzeltilmiştir.

Devam eden savaş, sanayi ürünlerinin yokluğu, elektrik eksikliği ve ağır sosyo-ekonomik durum nedeniyle, Ali Meclis Başkanı seçilen Ulu Önder Haydar Aliyev, Nahçıvan’da yaptığı reformlar, eylemler ve çalışmalarla istikrar, ilerleme ve dayanışmayı sağladı. Ulu Önder’in önderliğinde Nahçıvan’da sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesi ve ilerleme sağlanması için önemli önlemler alındı. Tarım reformları yapıldı, altyapı geliştirme yönünde özel çalışmalar yapıldı. Türkiye ve İran ile karşılıklı işbirliği ve ortaklığa dayalı ilk resmi temaslar da Ulu Önder’in adıyla ilgilidir. Özerk Cumhuriyetin abluka altında gelişiminin ve istikrarının devamlılığının sağlanması için bölgesel ve uluslararası ilişkilerin oluşması ve geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.

Gururla söylenebilir ki, Ulu Önder Haydar Aliyev’in 3 Eylül 1991’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanlığına seçilmesi, modern bağımsız Azerbaycan devlet tarihinin en önemli sayfalarından biridir. Ulu Önder Haydar Aliyev, siyasi faaliyetinin Nahçıvan döneminde, tarihsel açıdan önemli adımlarıyla Özerk Cumhuriyetin kurtuluşunu, dirilişini ve dayanışmasını sağlamıştır.

 

Açıklama yok.

REKLAM ALANI