Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Milletvekili Meşhur Memmedov ,  “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ve dostane ilişkiler, Orta Asya Türk devletleri ile işbirliğine ivme kazandırmıştır”

Milletvekili Meşhur Memmedov ,  “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ve dostane ilişkiler, Orta Asya Türk devletleri ile işbirliğine ivme kazandırmıştır”
REKLAM ALANI
15.01.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov ,  “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ve dostane ilişkiler, Orta Asya Türk devletleri ile işbirliğine ivme kazandırmıştır”

ÜLKER PİRİYEVA  – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada, “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ve dostane ilişkiler, Orta Asya Türk devletleri ile işbirliğine ivme kazandırmıştır”, diye – tarihe not düştü.

Açıklama yok.

Milletvekili – “Azerbaycan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 28 Nisan 1920’de Bolşevik işgali ile kesildi. İki ülke arasındaki bu yöndeki ilişkiler, yaklaşık 72 yıl sonra 14 Ocak 1992’de yeniden tesis edildi. Türkiye, 9 Kasım 1991’de Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu.

Böylece, Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 14 Ocak 1992’de Bakü’deki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun büyükelçiliğe dönüştürülmesiyle başlayan diplomatik ilişkilerimiz, aradan geçen 30 yılda her geçen gün “bir millet, iki devlet” ilkesiyle geliştirilerek müttefiklik düzeyine çıkarıldı. Tabii ki, Ulusal liderimiz Sayın Haydar Aliyevin 1994’te Türkiye’ye ziyaretinde “Tek Millet, İki Devlet” sözü ile Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı stratejik ortaklık anlayışı çerçevesine oturtulmasındaki katkısı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz” ifadesi unutulamaz,” – söyledi.

Milletvekili – “Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev de, Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, iki kardeş ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü dolayısıyla tebrik mesajı gönderdi. Aliyev, ”Azerbaycan halkı, 44 günlük Vatan Muharebesi’nin ilk saatlerinden son dakikalarına kadar sizin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve kardeş halkın sergilediği manevi desteği ve dayanışmayı asla unutmayacaktır. Bugün de işgalden kurtarılmış toprakların imarında Türkiye ile omuz omuza çalışmak bizi çok memnun ediyor. Biz de her zaman bütün konularda kardeş Türkiye’nin yanında olacağız” açıklamasında bulundu” – dedi.

Sayın Memmedov – “Elbette ki, halklarımızın asırlardan asırlara geçen kardeşliği ve dostluğu gibi sağlam temeller üzerine inşa edilmiş iki devlet arasındakı ilişkilerimiz bugün en üst düzeydedir. Tabii ülkelerimiz arasındakı gerek siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, enerji, askeri, teknolojik ve diğer alanlarda karşılıklı fayda sağlayan işbirliğimizden, gerekse uluslararası kuruluşlar çerçevesinde başarılı işbirliğimizden hepimiz memnuniyet duyuyoruz” – diye belirtti.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Sözsüz ki, 1992’de Bakü’deki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğunun büyükelçiliğe dönüştürülmesiyle iki devlet arasında başlayan diplomatik ilişkiler, 30 yıl içinde – Bir millet, iki devlet ilkesiyle daha da geliştirildi. Böylelikle, ilişkiler, “Şuşa Beyannamesi” ile müttefiklik düzeyine çıkartıldı.

Ayrıca, iki ülke arasındaki kardeşçe ve dostane ilişkiler, Orta Asya Türk devletleri ile işbirliğine ivme kazandırmıştır. Bu temaslar ve ilişkiler sonucunda Türk Devletleri Teşkilatı kurulmuştur. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki mevcut ilişkiler, Türk devletlerinin yakınlaşmasına ve güvenine ivme kazandırmıştır.
Hiç şübhesiz, iki ülke de bölgesel işbirliğini tercih ediyor. İki ülkenin Gürcistan, İran, Türkmenistan, Kazakistan ve Rusya ile ayrı ayrılıkta üçlü formatta işbirliği de bölgesel güvenlik, istikrar ve refaha katkı sağlıyor.

Azerbaycan topraklarının ermeni işgalinden kurtarılmasından sonra Güney Kafkasya’da ortaya çıkan yeni koşullar, işbirliği için daha verimli bir zemin oluşturuyor. Buna bir örnek, Azerbaycan ve Türkiye’nin öne sürdüğü 3+3 işbirliği girişimidir. Böylelikle, Azerbaycan tarafının Zengezur koridoru girişimine Türkiye’nin desteği de bu yönde önemli bir adımdır,” – dedi.

Her iki devletimizi, devlet rehberlerimizi ve halklarımızı bu önemli tarihi 30.yıl dönümü dolayısıyla bir kez daha içtenlikle kutluyorum!

Açıklama yok.

REKLAM ALANI