Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Kazakistan ve Fransa cumhurbaşkanları dar formatta müzakerelerde bulundu

Kazakistan ve Fransa cumhurbaşkanları dar formatta müzakerelerde bulundu
REKLAM ALANI
01.11.2023
A+
A-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olaylar

Akorda

Kazakistan ve Fransa cumhurbaşkanları dar formatta müzakerelerde bulundu

1 Kasım 2023

Resmi bir ziyaret için Kazakistan’a gelen Kassym-Jomart Tokayev ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki görüşmeler Akorda’da gerçekleşti.

 

 

 

Müzakereler öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı için bir karşılama töreni düzenlendi. Kassym-Jomart Tokayev ve Emmanuel Macron heyet üyelerini birbirleriyle tanıştırdı. Onur Kıtası bölüğünün başkanı iki ülke liderlerine tebrik raporu verirken, Kazakistan ve Fransa’nın milli marşları çalındı. Ardından Doğu Salonu’nda devlet başkanları arasında dar formatta görüşmeler gerçekleştirildi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Emmanuel Macron’u sıcak bir şekilde karşıladı.

– Sayın Sayın Başkan! Ziyaretinizi memnuniyetle karşılıyoruz, bu çok büyük bir olay. Davetimi kabul ettiğiniz ve Kazakistan’a resmi bir ziyarette bulunduğunuz için teşekkür ederim. Kazakistan ile Fransa arasındaki işbirliği dinamik bir şekilde gelişiyor ancak buna ilave ivme kazandırılması gerekiyor. Bu nedenle ziyaretinizi tarihi ve çok önemli olarak nitelendirebiliriz. Bugünkü müzakerelerin verimli olacağına inanıyorum” diye vurguladı.

 

 

 

 

Kazakistan lideri, Fransa’nın Avrupa Birliği’ndeki kilit ve güvenilir ortağımız olmasının yanı sıra ekonomimizdeki en büyük yatırımcılardan biri olduğunu kaydetti.

Emmanuel Macron ise Kazakistan ile Fransa arasındaki ilişkilere övgüde bulundu.

– Davetiniz için çok teşekkür ederim Sayın Başkan. Bugün Astana’ya gelip sizlerle buluşabildiğim için çok mutluyum. İkili ortaklığımız açısından önemli bir yıla denk gelen bu ziyareti organize ettiğiniz için teşekkür ederiz. Önemli uluslararası konularda ilerleyebileceğiz, BM Şartı’na, toprak bütünlüğü, ulusal egemenlik gibi ilkelere olan bağlılığımızı vurgulayabileceğiz. Ayrıca ikili konularda da önemli konuları görüşebileceğiz. Biz önemli ekonomik ortaklarız. Ayrıca ülkelerimiz arasındaki stratejik ve ekonomik ilişkileri geliştirecek önemli sözleşmelere imza atacağımızı da belirtmek isterim. Fransa Cumhurbaşkanı, bugün sizlerle bir araya gelerek ortak gündemimizi görüşmekten büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

 

 

 

 

İki ülkenin liderleri, Kazak-Fransız stratejik ortaklığının durumu ve gelişme umutlarını tartıştı. Siyasi diyaloğun güçlendirilmesine, ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma, lojistik ve kültürel-insani alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesine özellikle dikkat edildi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Emmanuel Macron da uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından devlet başkanları, iki ülkeden heyetlerin katılımıyla genişletilmiş formatta müzakerelere devam etti.

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezidenty-kazahstana-i-francii-proveli-peregovory-v-uzkom-formate-1103146

 

 

 

REKLAM ALANI