Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Kassym-Jomart Tokayev, Çinli şirketlerin başkanlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi

Kassym-Jomart Tokayev, Çinli şirketlerin başkanlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
19.05.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kassym-Jomart Tokayev, Çinli şirketlerin başkanlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi

2023

Xi’an, Çin

 

Devlet başkanı, petrol ve gaz, petrokimya, enerji, metalürji, telekomünikasyon, finans ve bankacılık faaliyetleri ve yatırım sektörünün üretimi, işlenmesi ve nakliyesini temsil eden büyük Çinli şirketlerin başkanlarıyla bir dizi toplantı yaptı.

 

Çin Ulusal Petrol Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dai Houlian ile yapılan görüşmede enerji sektörü, ulaşım ve petrol ve gaz işleme sektörlerinde işbirliği konuları ele alındı.

Başkan, CNPC’nin Kazak tarafı ile işbirliğini güçlendirme planları hakkında bilgilendirildi. Özellikle Çimkent Petrol Rafinerisi’nin üretim kapasitesinin genişletilmesi, Kazakistan-Çin petrol boru hattının üretim kapasitesinin artırılması vb. olasılıklar değerlendirilmektedir.

Kassym-Jomart Tokayev, CNPC’nin Kazakistan’ın enerji sektöründe uzun yıllara dayanan stratejik ortağı olduğunu kaydetti.

 

Devlet Enerji Yatırım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Qian Zhimin ile devletimizin Başkanı, yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki projelerin uygulanmasını görüştü. Çin’in en büyük enerji şirketlerinden biri olan State Power Investment Corporation, Kazakistan’da aktif olarak yeşil enerji projelerine yatırım yapıyor.

Başkan, şirketin Zhambyl bölgesinde 1 GW kapasiteli büyük ölçekli bir rüzgar enerjisi santrali kurma girişimini destekledi. Kassym-Jomart Tokayev’e, Devlet Enerji Yatırım Şirketi’nin Kazakistan’daki rüzgar santralleri için ekipman üretimine başlama niyeti hakkında bilgi verildi.

Buna karşılık Qian Zhimin, şirketinin sosyal sorumluluğun bir parçası olarak Kazakistan’ın güneyinde 200 Gcal kapasiteli bir termik santral inşa etmeyi planladığını söyledi.

 

Ek olarak, State Power Investment Corporation’ın büyük teknolojik ve araştırma deneyimi dikkate alınarak, “yeşil” hidrojen üretiminde işbirliği beklentileri değerlendirildi.

 

CITIC Group Yönetim Kurulu Başkanı Zhu Hexin ile yapılan görüşmede, Devlet Başkanı’na bugün şirketin Kazakistanlı ortaklarla enerji ve petrokimya endüstrilerindeki projelerin ortak uygulanmasına ilişkin beş ticari belge imzaladığı bilgisi verildi. Toplam anlaşma hacmi 1,6 milyar doları aşıyor.

 

Kassym-Jomart Tokayev, CITIC Group’un Kazakistan’ın güvenilir bir yatırım ortağı olduğunu vurgulayarak şirkete başarılar diledi.

 

Çin Demir Dışı Metal Madenciliği Genel Müdürü Zhang Jinjun ile yapılan görüşmede, madencilik metalürjisi ve derin ham madde işleme alanlarındaki projeleri uygulama olasılıkları ele alındı.

Kassym-Jomart Tokayev’e, Çinli şirketin KAZ Minerals ile birlikte Kazakistan’da bir bakır izabe tesisi inşa etme projesini uygulama niyeti hakkında bilgi verildi. Cumhurbaşkanı, bu tür büyük projelerin hayata geçirilmesinin ülkelerimiz arasındaki başarılı bir ortaklığın sonucu olduğunu kaydetti.

 

Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı Jin Liqiong ile görüşme konusu, finans kuruluşunun Kazakistan’daki faaliyetlerini geliştirmeye yönelik diğer planlarıydı.

 

Kassym-Jomart Tokayev, banka ile işbirliğini çok takdir etti ve ülkemizin 2015 yılında Çin’in bankayı oluşturma girişimini ilk destekleyenlerden biri olduğunu kaydetti. Bu dönemde AIIB’nin katılımıyla Kazakistan’da yeşil enerji ve pandeminin sonuçlarıyla mücadele alanlarında projeler hayata geçirildi.

Taraflar, Kazakistan’daki büyük altyapı projelerini finanse etme olasılıklarını değerlendirdi.

 

 

 

 

Huawei Technologies Yönetim Kurulu Başkanı Liang Hua ile yaptığı görüşmede devlet başkanı, telekomünikasyon endüstrisinde dünya liderlerinden biri olan Kazakistan ile gelecek vaat eden işbirliği alanlarını tanıdı. Kassym-Zhomart Tokayev’e Huawei ve ulusal şirket “Kazakistan Temir Zholy”nin demiryolu ağını dijitalleştirmeye yönelik ortak bir proje uygulama planları hakkında bilgi verildi.

 

Liang Hua, Huawei’nin geniş bant İnternet erişimini tanıtma ve Kazakistan’ı bölgesel bir dijital merkez haline getirme olasılıklarına yönelik araştırmaları finanse ettiğini söyledi.

 

Başkan, Huawei ICT Akademisi temelinde BT teknolojileri alanında birinci sınıf Kazakistanlı uzmanlar yetiştirme projesinin uygulanmasını memnuniyetle karşıladı.

 

Kassym-Jomart Tokayev ile Sun Seven Stars Yatırım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Wu Zhen arasındaki görüşmede finans sektöründe yatırım işbirliği, dijitalleşme ve çevrimiçi ticaret ile Astana Uluslararası Finans Merkezi ile etkileşim konuları ele alındı.

Sun Seven Stars Investment Group, Çin’deki en büyük özel medya ve yatırım gruplarından biridir.

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-provel-seriyu-vstrech-s-rukovoditelyami-kitayskih-kompaniy-1843723

 

 

REKLAM ALANI