Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

“İnsanlarımızın tamamının imkânlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir”

“İnsanlarımızın tamamının imkânlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir”
REKLAM ALANI
13.05.2022
A+
A-

 

 

 

“İnsanlarımızın tamamının imkânlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir”

 

 

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İnsanlarımızın tamamının imkânlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Spor Aşkı Engel Tanımaz” Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, “İnsanlarımızın tamamının imkânlardan ve fırsatlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir. Bu hassasiyetle 85 milyonun tüm fertleri gibi engelli kardeşlerimizin de hiçbir sorun, sıkıntı yaşamadan eşit bireyler olarak hayata katılımlarına büyük önem veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Spor Aşkı Engel Tanımaz” Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin başında, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bu güzel buluşmaya vesile oldukları için şahsı ve milleti adına teşekkür etti.

“ENGELLİLERİMİZİN HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜREBİLMELERİ İÇİN HİÇBİR FEDAKÂRLIKTAN KAÇINMIYORUZ”

Salondakilerle birlikte tüm engelli vatandaşların Engelliler Haftası’nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilerin hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla, azim ve kararlılıklarıyla herkese örnek olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son dönemde engellilerin sporun farklı branşlarında dünya çapında iftihar verici başarılara imza attıklarını anımsattı.

Salonda bulunan ve her biri birer cesaret timsali olan engellileri, mücadeleleri, gayretleri, emekleri için özellikle milleti adına tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki sporcu kardeşlerimizin şahsında, şanlı bayrağımızı her yerde gururla dalgalandıran tüm sporcularımıza ülkem ve milletim adına teşekkürlerimi iletiyorum. Engelli kardeşlerimizin hayata dört elle sarılmalarından aldığımız ilhamla biz de Rabbimizin hepimize birer emaneti olan engellilerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürebilmeleri için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz ve kaçınmayacağız. Her fırsatta ifade ettiğim gibi hangi kökene, inanca, kültüre, sosyal statüye sahip olursa olsun 85 milyonun her biri devletimizin nazarında eşittir. Gerek ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ buyuran kadim kültürümüz gerekse Anayasamızda yerini alan sosyal devlet ilkemiz bize adil olmayı, eşit davranmayı, insanlar arasında ayrım yapmamayı emretmektedir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyaset ve devlet anlayışlarında hiç kimsenin insani vasıflarından, doğuştan gelen özelliklerinden dolayı ötekileştirilemeyeceğini dile getirdi.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN HİÇBİR SORUN YAŞAMADAN HAYATA KATILIMLARINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Hiç kimsenin etnik kimliğinden, mezhebinden, fikrinden hele hele dış görünüşünden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Hiç kimse bedensel engeli dolayısıyla sosyal hayatın dışına itilemez. Başkaları sırtını dönse de biz engelli kardeşlerimizi asla yok sayamayız. Başkaları görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz. Bilhassa da engelli vatandaşlarımızın cehalet, bilgisizlik, imkânsızlık gibi sebeplerle iki duvar arasına hapsedilmesine tahammül gösteremeyiz. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. İnsanlarımızın tamamının imkânlardan ve fırsatlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir. Bu hassasiyetle 85 milyonun tüm fertleri gibi engelli kardeşlerimizin de hiçbir sorun, sıkıntı yaşamadan eşit bireyler olarak hayata katılımlarına büyük önem veriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği bu anlamlı programın, engellilerin önündeki maniaları temizleme iradelerinin en güzel örneklerinden birini oluşturduğunu ifade etti.

“Spor Aşkı Engel Tanımaz” diyerek Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 81 ilde 500 özel eğitim okuluna farklı engel gruplarının kullanımına sunmak üzere üretilen 27 bin 259 adet spor malzemesinin yola çıkacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde spor malzemelerinin olduğu tırları hep beraber ülkenin dört bir köşesine uğurlayacaklarını vurguladı.

Böylece Hakkâri’den Edirne’ye Artvin’den Hatay’a, 81 vilayetteki binlerce engelli öğrenciyi spor yapma imkânına kavuşturacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Spor Aşkı Engel Tanımaz Projesi ile ayrıca eğitimde fırsat eşitliğini her alanda tesis etme hedefimize de bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Engelli kardeşlerimizin de bu imkânları en iyi şekilde değerlendirerek spor başta olmak üzere hayatın her alanında bizleri gururlandıracak başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Bunu Tokyo’da gördük, inşallah şimdi Paris’te de göreceğiz” diye konuştu.

Salondaki sporculardan Paris’te başarı için söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Tokyo’dan sonra Paris’ten bambaşka, dolu dolu zaferlerle döneceğiz” sözlerini sarf etti.

Sporun insan ve toplum sağlığı kadar özellikle engelli vatandaşların hayata aktif katılımlarını sağlayan çok önemli bir faaliyet alanı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilimsel çalışmalar, sporun engelli bireyler üzerinde fiziki ve psikolojik bakımdan olumlu etkilerinin olduğunu ispat ediyor. Ancak Türkiye’de çok uzun yıllar engelli kardeşlerimiz ihmal edilmiş ya da ön yargıların, kalıplaşmış düşüncelerin kurbanı olmuşlardır. Engellilerimize gerekli imkânlar sunulmadığı gibi sürekli ‘yapamazsınız, başaramazsınız’ denilerek öz güvenleri törpülenmiştir” ifadesini kullandı.

“SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ, NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında ülkeyi yönetme görevini üstlendiklerinde diğer pek çok alanda olduğu gibi engellilerle ilgili de çok ciddi sıkıntıların bulunduğunu belirtti. Engellilerin sorumluluğunun çok büyük ölçüde ailelerin uhdesine bırakıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli vatandaşlarımızın hayata katılmalarını teşvik edecek, bütüncül bir şekilde engellilerimizin meselelerini ele alacak, sorunlarına çözüm üretecek bir irade, vizyon ve hassasiyet maalesef mevcut değildi. Son 20 yılda attığımız adımlarla ülkemize ve milletimize yakışmayan bu tabloyu biz kökten değiştirdik. Bunu kökten değiştirerek engellilerimizin sorunlarını çözmek, ailelerin sıkıntısını hafifletmek, engelli kardeşlerimizin de bu ülkenin eşit vatandaşı olduklarını hissettirmek adına gerçekten çok güzel işler gerçekleştirdik” diye konuştu.

2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitimden bakıma, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok konuda tarihî nitelikte adımlar attıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bununla da kalmayıp 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle daha da ileriye giderek engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha da önemlisi, engellilerin bakım evlerine veya benzeri yerlere kapatılmaya gerek kalmadan kendi aileleri yanında ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmelerini temin ettiklerini de söyledi.

Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gündüz yaşam merkezleri, umut evleri gibi özgün uygulamaları hayata geçirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulaşım araçlarından binalara kadar pek çok yerde erişilebilirliği kolaylaştıracak düzenlemeler yaptık. Aynı şekilde okullarda kaynaştırma eğitimi uygulamasını yaygınlaştırarak toplumumuzda empatinin ve sorumluluk bilincinin gelişmesini sağladık. Sağlık problemi nedeniyle okula gidemeyen çocuklarımız için evleri, hastaneleri birer okula dönüştürüyoruz. Ülke genelinde toplam 453 bin özel eğitim ihtiyacı olan çocuk ve gencimize eğitim veriyoruz. Özel eğitim sınıflarında öğrenim gören engelli sayısı da 77 bin 600’e çıktı. Engelli evlatlarımızdan 993’üne hastane sınıflarında, 10 bin 552’sine de evde eğitim imkânı sağlıyoruz. Özel öğrencilerimize yönelik gerçekleştirilen bir diğer çalışma, destek eğitim odalarının sayısını artırmak ve içeriğini zenginleştirmektir. Bir süre öncesine kadar 79 adet olan destek eğitim odalarının sayısı 2022 yılı itibarıyla 638’e ulaştı. 81 ilde 10 bin destek eğitim odası yapımı için çalışmalarımız sürüyor. Biz sizi yalnız bırakmayacağız, ne gerekiyorsa bunu yapacağız, yapmakta kararlıyız.”

Üniversitelerin tamamında engelli öğrenci koordinasyon merkezleri kurduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların dışında spordan iş dünyasına, kamuda istihdamdan siyasete kadar her alanda engellilere daha önce eşi benzeri görülmemiş imkânlar sunduklarını bildirdi.

“ATILAN TÜM ADIMLAR SAYESİNDE ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN TOPLUMA VE DEVLETE OLAN GÜVENLERİ ARTTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atılan tüm bu adımlar sayesinde engelli kardeşlerimizin öz güveni yükseldi, topluma ve devlete olan güvenleri arttı” dedi. Bugün hayatın hiçbir alanında engellilerin yok sayılmadığını, bilakis el üstünde tutulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzun yıllar dışlanan engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette artık göğüslerini gere gere ben de varım diyor” diye konuştu.

Engellilerin desteklenip kendilerine gerekli imkânlar sunulduğunda neleri başarabildiklerinin en net biçimde spor alanında görüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Daha önce sporun birçok branşında kısıtlı sayıda varlık gösterebilen engellilerimiz, bugün sporun her alanında âdeta destan yazıyorlar. Rakamlar, sporda ülkemizin nereden nereye geldiğini ortaya koymaktadır. Türkiye, 2000 Sydney Paralimpik Oyunlarına sadece bir sporcuyla katılmış ve hiçbir madalya kazanamamıştır. 20 sene sonra 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarına 87 sporcuyla katıldık ve ikisi altın, dördü gümüş, dokuzu bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalyayla ülkemize döndük.”

“ENGELLİ SPOR KULÜPLERİMİZE YÖNELİK DESTEKLERDE CİDDİ İYİLEŞTİRMELERE GİTTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tokyo 2020, 13 branş ve 87 sporcuyla paralimpik oyunlar tarihimizin en fazla sayıda branş ve sporcuyla katılım sağladığımız organizasyon oldu. Sporcularımız dünya, Avrupa ve diğer uluslararası şampiyonalarda birçok madalya kazanarak milletimize büyük gurur yaşattılar. Hiç şüphesiz bu tarihî başarıda, devletimizin altyapı yatırımları yanında federasyonlara ve kulüplere verdiği desteklerin de önemli payı vardır” değerlendirmesinde bulundu.

Engelliler spor federasyonlarına verilen bütçeleri her yıl artırdıklarına, sadece bu yıl dört engelli spor federasyonuna yaklaşık 70 milyon lira kaynak tahsis ettiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Engelli spor kulüplerimize yönelik desteklerde de hem sayı hem de miktar itibarıyla ciddi iyileştirmelere gittik. Geçmişte yıllık 159 bin lirayı ancak bulan yardımların miktarı, 2020 senesinde bin 101 spor kulübüne 6,5 milyon lira seviyesine çıktı. Tüm bu destek ve teşviklerin meyvesini sadece madalya sayısında değil, aynı zamanda sporcu sayısında da toplamayı başardık. Engelli sporcu sayısı 2002 yılında 2 bin 763 iken 2021 yılı itibarıyla bu rakam 45 bin 441’e çıktı. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza bağlı tüm spor tesislerini engelli kardeşlerimizin erişimi için yeniden düzenledik. Elbette bulunduğumuz konumu yeterli görmüyor daha büyük başarılar için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 Paris Olimpiyatlarıyla ilgili hazırlıklara şimdiden başladıklarını da belirterek, “Paris’te hem sporcu sayısı hem de kazanılan madalya itibarıyla inşallah yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum. Spor Aşkı Engel Tanımaz Programı’nı, geleceğin olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını yetiştirme yolunda değerli bir adım olarak görüyorum. Millî Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın iş birliğiyle gerçekleştirilecek bu çalışmanın, tüm gençlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Engellilere verilen bu hizmetlerde emeği geçen herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her biri tek başına bir başarı hikâyesi olan engelli sporcularımıza Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum” dedi.

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136849/-insanlarimizin-tamaminin-imk-nlardan-esit-derecede-faydalanmasini-saglamak-bizlerin-temel-gorevidir-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI