Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasındaki telefon görüşmesi sonucunda Fransa’nın yaptığı açıklamaya ilişkin yorum

Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasındaki telefon görüşmesi sonucunda Fransa’nın yaptığı açıklamaya ilişkin yorum
REKLAM ALANI
23.08.2023
A+
A-

 

 

 

 

No:437/23, Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasındaki telefon görüşmesi sonucunda Fransa’nın yaptığı açıklamaya ilişkin yorum

 

 

 

Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonucunda Fransa’nın 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Azerbaycan’a yönelik asılsız iddiaları kategorik olarak reddediyoruz. Mirzoyan.

 

Laçın yolunun Azerbaycan tarafından “abluka” altında tutulduğu ve bunun sonucunda “Ermeni sakinlerinin ciddi bir insani krizle karşı karşıya kaldığı” iddialarına ilişkin olarak, Azerbaycan’ın güvenliği garanti etme yükümlülüğü uyarınca bir kez daha hatırlatmak isteriz. Laçin yolu üzerindeki vatandaşların, araçların ve yüklerin yanı sıra Ermenistan

 

 

 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) aracılığıyla gün boyunca bu yol üzerinden onlarca Ermeni sakininin her iki yönde hareketinin organize edildiği Fransız tarafı tarafından iyi bilinmektedir. Ayrıca Fransız tarafının, Uluslararası Adalet Divanı’nın 22 Şubat tarihli kararına atıfta bulunarak, Ermenistan’ın Laçin sınır geçiş noktasının kaldırılması talebinin anılan mahkeme tarafından oybirliğiyle reddedilmesine aldırış etmemesi. 6 Temmuz, bu ülkenin niyetinin sağlıklı olmadığını gösteriyor.

 

Ayrıca Fransız tarafı, Ermeni sakinlerinin gerçekten günlük ihtiyaçlara ihtiyaçları varsa, Azerbaycan tarafının bunun için “Ağdam-Hankendi” ve diğer alternatif yolları teklif ettiğini gayet iyi biliyor. Avrupa Birliği ve ICRC’nin bu yolların kullanımını desteklemesine rağmen, Ermenistan’ın manipülasyonları sonrasında Fransız tarafının bu anlaşmaları desteklememesi üzücü. Aynı zamanda, Ermenistan ve ona bağlı ayrılıkçı rejimin bu alternatif yolların kullanılması konusunda vardığı anlaşmanın Fransız tarafı tarafından ihlal edilmesine tepki göstermemesi, bu ülkenin bölgedeki gerilimi daha da artırma çabalarına işaret etmektedir.

 

 

 

Yaklaşık 30 yıldır Azerilerin kitlesel olarak yurtlarından sürülmesine ve onlara karşı savaş suçlarının işlenmesine hiç aldırış etmeyen Fransa, şimdi de Ermenistan’ın sahte propagandasını gerekçe göstererek sinsi politikasını yürütmeye çalışıyor. bölge bahane.

 

Fransa’nın, Ermenistan’ın uluslararası hukukun tüm norm ve ilkelerini ve varılan anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklerini ağır şekilde ihlal ettiği gerçeğine göz yumması, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik askeri-siyasi provokasyonlarını sürdürmesi, Azerbaycan topraklarından silahlı kuvvetlerini henüz tam olarak çekmemiş olması barış sürecinin önünde gerçek bir engeldir, Fransız tarafına hatırlatmakta fayda var.

 

 

 

 

Fransız bakanın Ermenistan’ın asılsız propagandasına inanması ve Ermenistan’daki Avrupa Birliği Misyonu tarafından da yanlış değerlendirilen misyona ateş açılacağına dair yanlış bilgilere atıfta bulunması, Fransa’nın bölgede barış ve istikrarı tesis etmekle ilgilenmediğini bir kez daha kanıtlıyor. bölge.

 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın resmi bilgilerinde de belirtildiği üzere Avrupa Birliği temsilcilerinin hareket güzergâhı Azerbaycan tarafına önceden sunulmaktadır. Sunulan güzergâha göre Azerbaycan tarafı, uluslararası gözlemcilerin belirtilen günde belirlenen varış noktasına seyahatinin herhangi bir olaysız gerçekleşmesini özel olarak izledi. Heyetin ziyaret ettiği bölge, iddia edilen olayın gerçekleştiği Ermenistan bölgesi değil, konvansiyonel sınırın farklı bir yönüydü.

 

 

 

Son günlerde şartlı sınırda ve Karabağ ekonomik bölgesinde yeni provokasyonlara zemin hazırlayan Ermeni tarafı, geleneğe bağlı kalarak iftira niteliğinde bilgiler yayarak dünya kamuoyunun dikkatini dağıtmaya ve Avrupa Birliği’ni düşmanlaştırmaya çalışıyor. bu amaç için bir araç. Ne yazık ki Fransız tarafı bu kampanyaya alet oldu.

 

Paylaş

BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no43723

 

 

REKLAM ALANI