Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Fermente gıdaları tercih edin

Fermente gıdaları tercih edin
REKLAM ALANI
19.05.2021
A+
A-

Uzmanından sağlıklı bir yaşam için beslenme tüyoları
Covid-19 pandemisi ile hayat tarzlarımız birden değişmek zorunda kaldı. Bu süreçte günümüzün çoğunu evde geçirmeye evden çalışmaya birçok ihtiyacımızı online gidermeye başladık. İş yapış şekillerimiz değişti ve bununla beraber en önemlisi stresli koşullar yeme alışkanlıklarımızı değiştirdi. Şu süreçte herkesin aklında tek bir soru var:’’ Nasıl sağlıklı beslenebilirim?’’

Bu sorunun cevabını, İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal verdi.

Son dönemde yapılan çalışmalar ve araştırmalar, pandeminin yaşam tarzımızdaki değişiminin etkisini gözler önüne sermektedir. Ipsos’un Şubat sonunda yaptığı araştırmada bireylere salgın öncesi ve şu anki kiloları sorulmuş buna göre bireylerin %60’ının salgın başladığından bu yana kilo aldığı tespit edilmiştir. Evde daha hareketsiz kalan bireyler eğer beslenmelerine de yeterince özen göstermiyorsa kolaylıkla bu dönemde kilo alabilmektedir diyen Ünal, kilo alanlardan kadınların oranı (%65) erkeklere kıyasla (%54) daha yüksek olduğunu belirtti. Pandemi gibi stres ve belirsizlik dolu bir dönemde kadınların duygusal beslenmeye daha yatkın olduklarını söyleyen Gonca Güzel Ünal bu dönemde sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:

Metabolizma hızlandırıcı egzersizler yapın
Evden çalışmak daha az hareket etmek demektir. Her ne kadar evdeki sorumluluklarımız artsa da bu hareketler dışarıda bir gün içindeki koşturmacadan daha az kalori yakmak demektir. Yani metabolizmamız eskisine göre daha az harcayacaktır. Bu durumu engellemek için metabolizma hızlandırıcı egzersizler; tabata, Aralıklı antrenman, ağırlık kaldırma ve direnç egzersizlerini düzenli olarak günde 10 dakika bile olsa eklemek çok etkili sonuçlar doğuracaktır.

Beslenmenizden bir ara öğünü çıkarın
Günlük kalori ihtiyacınızdan ortalama 200 kkal azaltmak besin alımınızı dengeleyecektir. Bu da bir ara öğün miktarı kadardır; beslenmenizden bir ara öğünü çıkarmak veya yağ, şeker ve karbonhidrat alımını azaltmak yararlı olmaktadır.

Sirkadiyen ritmine uygun beslenin
Sirkadyen ritme uygun beslenin; gün doğunca güneşe bakmak erken kahvaltı ve diğer öğünleri tercih edip akşam erken uyumak metabolizma ve genel sağlığımız için çok önemlidir.

Fermente gıdaları tercih edin
Şişmanlık ve kronik hastalıklar bağırsak mikrobiyatasından etkilenir bu yüzden çeşitli beslenmek bol lif almak ve fermente gıdaları beslenmeye eklemek gerekmektedir. Kefir, yoğurt, turşu fermente gıdalara verilebilecek en güzel besin örnekleridir.

Sebze tüketimini mutlaka arttırın
Doğal beslenin her öğünde sebze yemeye ve günde en az yarım kilo sebze yemeye çalışın. Sebzeler hem az kalorilidir hem bol lif içerir ve bağırsak mikrobiyatasını oluşturur.

Açıklama yok.

Aralıklı Oruç’u deneyebilirsiniz
Intermittent Fasting olarak adlandırılan Aralıklı Oruç‘u deneyebilirsiniz. Hareketsizlikle azalan metabolizma hızını bu şekilde hızlandırabilirsiniz. İlk aşamada 16 saat aç kalıp 8 saat bir beslenme aralığı planlamak da güzel bir başlangıç olabilir.

Her gün aynı şekilde beslenmeyin
Bir gün yüksek kalorili bir gün düşük bir gün orta kalori düzeyinde beslenmek metabolizmanızı şaşırtır ve kilo vermenizi hızlandırır. Ne kadar yediğinizi ne kadar hareket ettiğinizi yaptığınız kaçamakları mutlaka kaydedin. Bu şekilde beslenmenizi çok daha iyi takip edebilecek ve dengeleyebileceksiniz.

Esnek programları uygulayın
Stres ve duygusal beslenme bu dönemde en büyük düşmanınız olabilir bu sebeple çok katı olmayın, esnek ve her zaman sürdürebilir programlar yapın. Mükemmeli aramadan düzenli ilerlemeyi ve daha iyi olmayı hedefleyin. Her gün düzenli yapabileceğiniz egzersizleri beslenmeyi ve yaşam tarzını seçin. Doğal beslenin pratik olun bu dönemde zaman yönetimi de gerçekçi olmak da işinizi kolaylaştırır.

Sağlıklı beslenme ile ilgili ipuçlarını paylaşan İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal’ın örnek beslenme menüsü ise şöyle;

Sabah: Peynir, yumurta, zeytin, bol sebze ve yeşillikler, meyve
Öğle: 1 kase kemik sulu çorba , et tavuk balık veya etli sebze yemeği, salata , basmati pilav veya az patates
Ara: Meyve ve/veya kefir ve/veya yoğurt yanında kuruyemiş
Akşam: 1 kase kemik sulu çorba , et tavuk balık veya etli sebze yemeği, salata , turşu
Ara: Bitki çayları

Açıklama yok.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:
İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir. 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.

REKLAM ALANI