Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

“Diasporadan Sorumlu Devlet kurumları Başkanlarının Uluslararası Bakü-Şuşa Forumu” başladı

“Diasporadan Sorumlu Devlet kurumları Başkanlarının Uluslararası Bakü-Şuşa Forumu” başladı
REKLAM ALANI
21.12.2022
A+
A-

 

 

 

 

“Diasporadan Sorumlu Devlet kurumları Başkanlarının Uluslararası Bakü-Şuşa Forumu” başladı

 

Forum, Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi’nin desteği ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortaklığıyla gerçekleştiriliyor.

İlk olarak, etkinliğe katılanlar Şeref Sokağı’nda modern Azerbaycan devletinin kurucusu, önde gelen devlet adamı Haydar Aliyev’in anısına büyük saygıyla saygı duruşunda bulundular. Milli liderimizin mezarına misafirler adına çelenk bırakıldı.

Shekhidlyar Hiyabany ve Türk şehitleri anıtını da ziyaret eden forum katılımcıları, ülkemizin özgürlük ve toprak bütünlüğü mücadelesinde hayatlarını feda eden yiğit Anavatan evlatlarının anısını onurlandırdılar. Ebedi Alev anıtına davetliler adına çelenk bırakıldı.

Ardından diasporadaki katılımcı yapıların 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin plan ve strateji üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

Konukları karşılayan Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora ile Çalışma Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Türk Devletleri Örgütü’nün kuruluş yolunun tam olarak 2009 Nahçıvan Zirvesi ile başlamasının tesadüf olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de belirttiği gibi, her alanda ortak köklere sahip Türk devletleri ile bağların güçlendirilmesi Azerbaycan’ın dış politikasının temel önceliklerinden biridir. Bu bağlamda, diaspora meselelerinden sorumlu yapılara düşen görev, dünya Türklerinin ortak bir amaca ulaşabilecek bir pan-Türk diasporasında birleşmesine katkıda bulunmaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışında Yaşayan Türkler ve Akraba Topluluklar İşleri Genel Müdürlüğü Başkanı Abdullah Eren, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Yerzhan Mukash, Macaristan Cumhuriyeti Milli İşler Müsteşarı Politika Arpad Janos Potapi, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Dili ve Dil Politikası Ulusal Komisyonu Başkanı Kanybek Osmonaliev, Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu bünyesindeki Etnik İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkanı Kazakistan Cumhuriyeti Otandastar Vakfı Başkanı Kalybek Koblandin’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Rustambek Kurbanov,KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı Başkanı Kemal Köprülü, forumun çalışmalarını çok takdir ettiğini belirterek, Türk diasporalarının işbirliğinin bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Etkinlikte ayrıca dünyadaki Türk diasporalarının entegrasyonu, UTC üyesi ülkeler arasındaki kültürel ve insani işbirliğinin derinleştirilmesi, diaspora yapıları arasındaki etkileşimin önemi, anavatanları dışında yaşayan Türk topluluklarının ana dillerinde ve diğer ilgili konularda eğitim.

Forum, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye ve Kırgızistan’ın ilgili yapıları arasında mutabakat zaptı imzalanması töreniyle devam etti.

Diasporadan Sorumlu Devlet Yapıları Başkanları Uluslararası Bakü-Şuşa Forumu, 21 Aralık’ta Azerbaycan’ın ve Türk dünyasının kültür başkenti Şuşa’da çalışmalarına devam edecek.

FOTOĞRAF GALERİSİ

 

 

 

Arkadaşlarına ilk tavsiye eden sen ol

kaynak:http://diaspor.gov.az/ru/news-detail/diaspor-meselelerine-mesul-dovlet-qurumlari-rehberlerinin-beynelxalq-baki-susa-forumu-ise-baslayib-2096

 

 

 

REKLAM ALANI