Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Devlet başkanı Almatı şehrinin kalkınması konulu bir toplantı düzenledi

Devlet başkanı Almatı şehrinin kalkınması konulu bir toplantı düzenledi
REKLAM ALANI
24.08.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Almatı şehrinin kalkınması konulu bir toplantı düzenledi

2023

Almatı şehri

Toplantının açılışını yapan Cumhurbaşkanı, geçen sonbaharda halkla yapılan bir toplantıda şehrin gelişimi için ana yönlerin belirlendiğini ve bunun sonucunda Almatı’nın 2030’a Kadar Kalkınma Programının ve Genel Planının kabul edildiğini kaydetti. 2040 yılına kadar şehir Hükümeti tarafından onaylandı.

 

 

 

 

Tahminlere göre, önümüzdeki 20 yıl içinde Almatı’nın nüfusu yaklaşık 3 milyon kişi olacak. Gelecekte, şehrin beş bölümünün tamamı polis merkezleri olarak geliştirilecektir. Bu, şehir merkezindeki durumu iyileştirecek ve yükü tüm ilçelere eşit olarak dağıtacaktır. Son 10 yılda şehir oldukça dinamik ama kaotik bir şekilde büyüdü. Almatı toprakları iki kattan fazla arttı. Ancak, ilçelerdeki altyapı düzensiz bir şekilde gelişiyor. Kentsel nüfus yılda ortalama 70 bin kişi artıyor. Çevre yerleşim yerlerinden her gün 500 bin kişi Almatı’ya çalışmak ve okumak için geliyor. Devlet Başkanı, bu tür sorunların zamanında tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Görüşmede, kentin belediye, karayolu ulaşımı ve sosyal altyapısının geliştirilmesi konuları ile eğitim, ekoloji ve tıp alanlarında biriken sorunların çözüm yolları ele alındı.

Başkanın da vurguladığı gibi, Almatı’nın gelişiminin temel sorunlarının çözümü sistemik önlemlerin alınmasını gerektirmektedir.

Devlet başkanı, yakın zamanda Akkent mikro bölgesinde çok katlı bir konut binasında çıkan yangını örnek olarak gösterdi ve yangın güvenliğinin durumunu eleştirdi. Acil Durumlar Bakanlığı’na, yangın durumunda yapılacaklar konusunda halkı bilinçlendirmek için geniş çaplı tatbikatlar yapma talimatı verdi. Şehir akimatına, itfaiye teşkilatının malzeme ve teknik temelini iyileştirmek için önlemler alması talimatı verildi.

Cumhurbaşkanı’na göre, Almatı’daki çevresel durumu iyileştirmek için şehirdeki trafiği düzenlemek ve elektrikli araçlar için altyapı geliştirmek gerekiyor.

 

 

 

Yerbolat Dosaev şehrinden Akim, 2025 yılı sonuna kadar toplu taşıma sektörünün tamamen çevre standardına geçirilmesinin planlandığını bildirdi. Ayrıca gerekli altyapı geliştirilerek elektrikli araç alımına yönelik talebin canlanması için fırsatlar değerlendirilmektedir.

Almatı’nın mühendislik altyapısının durumu da Kassym-Jomart Tokayev’in gözünden kaçmadı. Ona göre, ülke için ana zorluklardan biri yüksek kaliteli içme suyu sağlanmasıdır ve uygulamanın gösterdiği gibi, Almatı bu konuda bir istisna değildir.

Devlet başkanı, metropolde su kaynağının kesilmesine yol açan sık acil durumların bu soruna acil bir çözüm bulunması gerektiğini gösterdiğini vurguladı.

 

 

 

Başkan’a göre, nehirlerde sık sık meydana gelen çamur akışları ve artan su bulanıklığı özellikle endişe verici. Bu nedenle Temmuz ayı sonunda kamu hizmetleri şehrin yukarı kesimlerindeki içme suyu tedarikini sınırlamak zorunda kaldı. Medeu semtindeki 50 apartman ve 4 binden fazla özel konut susuz kaldı. Bu durum mahallelide oldukça hoşnutsuzluğa neden oldu.

Kassym-Jomart Tokayev ayrıca su sektöründe düzeni sağlamak için çözülmesi gereken ana görevleri sıraladı. Özellikle, Hükümet ve şehir belediyesi, müteahhitlerin hatası nedeniyle son teslim tarihi ertelenen Kargalı su alımını bu yılın Ekim ayı sonuna kadar faaliyete geçirmek ve ayrıca tam bir denetim yapmak zorunda kalacak. şehrin su yönetiminin durumu, Almatı’nın üst kesimlerinde su temini için yer altı kaynaklarını belirlemek üzere hidrojeolojik etütler yapmak ve Balkhash istasyonunda dört kuyu ve rezervuarın inşaatını tamamlamak.

Ayrı ayrı, Devlet Başkanı, nüfusun sosyal durumunu iyileştirme beklentileri üzerinde durdu. Ona göre öncelikle NEET kategorisine ait gençler arasında işsizlik sorunlarının çözülmesine dikkat edilmelidir. Hükümete ve şehir belediyesine gençlerin istihdamı için özel bir program geliştirmeleri talimatı verildi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği bir diğer önemli konu da sağlık sistemindeki durum. Devlet Başkanı’na göre, şu anda Almatı’daki birçok sağlık kurumu kapasitelerini aşan bir yükle çalışıyor. Sektörün yıpranan altyapısının Sosyal Sağlık Sigortası Fonu pahasına ve kamu-özel sektör işbirliği projelerinin uygulanması yoluyla kapsamlı bir şekilde modernize edilmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanlığı’na sağlık kurumlarındaki fon açığını gidermek için bir dizi önlem alması talimatını verdi.

Ayrıca görüşmede Almatı ekonomisinin çeşitlendirilmesi konuları ele alındı. Kassym-Jomart Tokayev, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi için yüksek potansiyeli olumlu değerlendirdi. Açıklanan verilere göre, yalnızca 2022’de Almatı devlet bütçesine dört trilyon tengeden fazla para gönderdi. Kentin vergi gelirlerindeki aslan payı, küçük ve orta ölçekli işletmelere yapılan ödemelerden sağlanıyor.

Devlet başkanı, metropoldeki iş ortamını iyileştirmek için sistematik önlemler alma görevini belirledi. Kassym-Jomart Tokayev’in vurguladığı gibi, özel sermayeyi çekmek, girişimciliği geliştirme programını güçlendirmek, yeni ulaşım ve lojistik merkezlerini desteklemek için koşullar yaratmak, yaratıcı endüstriyi ve turizmi geliştirmek, Almatı ekonomisine yeni bir ivme kazandırmalıdır.

Almatı Akim Yerbolat Dosaev, Başbakan Birinci Yardımcısı Roman Sklyar, Başbakan Yardımcısı – Çalışma ve Nüfusun Sosyal Koruma Bakanı Tamara Duysenova da toplantıda konuştu.

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-provel-soveshchanie-po-voprosam-razvitiya-goroda-almaty-1873210

 

 

REKLAM ALANI