Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum yetkililerinin düzensiz göç konusunu BM’ye şikâyet edeceğine dair Rum basınında yer alan haberlerle ilgili açıklamada bulundu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum yetkililerinin düzensiz göç konusunu BM’ye şikâyet edeceğine dair Rum basınında yer alan haberlerle ilgili açıklamada bulundu
REKLAM ALANI
08.10.2022
A+
A-

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum yetkililerinin düzensiz göç konusunu BM’ye şikâyet edeceğine dair Rum basınında yer alan haberlerle ilgili açıklamada bulundu

 

“Rum liderliği iş birliği yapma yerine, siyasi propagandayı tercih ediyor”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar’ın açıklaması şöyle;

“Küresel bir insanlık trajedisi ve sorunu olmaya devam eden düzensiz göç konusu, hem ülkemizi hem Kıbrıs Rum tarafını, dolayısıyla da Kıbrıs Adası’nı etkilemeye devam etmektedir.

KKTC Cumhurbaşkanı olarak 8 Temmuz 2022 tarihinde bu küresel sorunla iş birliği yaparak mücadele etme doğrultusunda, Rum lider Nikos Anastasiadis’e kapsamlı bir öneri yaptım.

Bu öneri, iki tarafın ilgili ve yetkili kurumlarından gelecek görevlilerin katılımıyla oluşturulacak ortak komite sayesinde bu konunun, hem insancıl hem de diğer açılardan değerlendirilerek ele alınmasını ve iş birliği yapılmasını öngörmektedir.

1 Temmuz’da yaptığım iş birliği önerilerimde olduğu gibi, 8 Temmuz’da düzensiz göç konusunun da yer aldığı önerilerime, Rum liderliğince hâlihazırda resmi bir yanıt verilmemiştir.

Hâl böyleyken, iki tarafın ve bölgenin yararına olacak iş birliği önerileri yapmış olmama rağmen, bunlar hiç yapılmamış gibi, siyasi algı yaratma uğruna Rum yetkililerce düzensiz göç konusunun siyasi propaganda malzemesi olarak kullanılması kabul edilmezdir. Vurgulamam gerekir ki, Rum yetkililerinin düzensiz göç konusunu BM’ye şikâyet edeceğine dair Rum basınında yer alan haberler ve Rum siyasilerinin girişimi, gerçeklikten uzak ve iyi niyetle bağdaşmayan çabalardır.

Hatırlanacağı üzere bahse konu önerilerim, BM genel sekreteri aracılığıyla Rum liderliğine iletilmişti. New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapmış olduğum görüşmede, kazan kazan ilkesiyle hazırlanmış bu önerilerimin ileriye götürülmesi konusunda BM’nin de üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizmiş ve Kıbrıs Türk tarafının düzensiz göç de dâhil olmak üzere tüm iş birliği önerilerimizi görüşmeye hazır olduğunu vurgulamıştım.

Rum liderliğinin iş birliği yapma yerine propagandayı tercih etmesi, manidardır. Rum lider Anastasiadis’e çağrım, gelinen aşamada siyasi propagandayı bir yana bırakıp hem Kıbrıs Adası’na hem iki tarafa hem de bölgemize yarar sağlayacak iş birliği önerilerimi görüşmeye dair olumlu tavır sergilemesidir.”

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-rum-yetkililerinin-duzensiz-goc-konusunu-bmye-sikayet-10274

 

 

 

REKLAM ALANI