Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Başkanın ADAU’ ya olan ilgisi inkar edilemez

Başkanın ADAU’ ya olan ilgisi inkar edilemez
REKLAM ALANI

ÜLKER PİRİYEVA-AZERBAYCAN

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgisi sayesinde Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi bir refah dönemi yaşıyor. 2013 yılında ADAU İbrahim Jafarov’ un yeni rektörünün atanmasının ardından üniversitede özel bir canlanma gözlemlendi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz yıl Haziran ayı sonunda son 5 yılda ADAU’ya 3 resmi ziyaret, 2 modern otel tipi yurdun açılışına 2 ziyaret ve yeni bir eğitim binasının açılışına üçüncü ziyaret gerçekleştirdi. Yeni eğitim binasının inşası için 5 milyon manat, bir dahaki sefere 14 milyondan fazla manat tahsis edildi. Genel olarak, son üç yılda, üniversitenin malzeme ve teknik altyapısını güçlendirmek için 50 milyondan fazla manat tahsis edilmiştir.

Bu dönemde üniversitenin her biri yaklaşık 15 milyon manata mal olan iki yurdu inşa edildi. Ayrıca ADAU himayesinde bir çiftlik oluşturuldu. ADAU Eğitim ve Deney Çiftliği 2019 yılında tamamen yeniden inşa edildi. 42.51 hektar ekilebilir arazi, 1.2 hektar meyve bahçesi, 15.83 hektar mera, 1.52 hektar üzüm bağları, 4.86 hektar orman ve orman şeridi, 3.62 hektar kamu binası, cadde ve bahçeler dahil olmak üzere 73.3 hektarlık alan 3.76 hektardır. Eğitim-deney çiftliğinin avlusuna 3500 m2 asfalt örtü serildi, 200’den fazla ağaç, 150’ye yakın çiçek havuzu dikildi, idari bina onarıldı.

Çiftlikte bir bağ ve meyve bahçesi, açık ve kapalı eğitim için oditoryumlar, bir kesim atölyesi ve gerekli tüm ekipmanlar bulunmaktadır. Aynı zamanda, koyun çiftliği, modern hayvancılık kompleksi, kümes hayvanları çiftliği fakülte ve öğrencilerin tam emrindedir.

Çiftliğin su tedariğine özel önem verilerek 4 Pazartesan kuyuları elden geçirilerek işletmeye alındı, ayrıca 110 tonluk rezerv su havuzu yapıldı. Oditoryum, kesimhane ve laboratuvar birimlerinden oluşan çiftlikte yeni kurulan mezbaha, veterinerlik ve zootekni alanında uzmanların yetiştirilmesinde önemli rol oynuyor. ADAU ayrıca geçen yıl çevrimiçi eğitime başlayan ilk Azerbaycan üniversitelerinden biridir.

ADAU TV aracılığıyla çeşitli uzmanlık alanlarındaki öğrencilere 900 ders verildi ve 2020/21 akademik yılının ilk döneminden itibaren Microcoft Temaları aracılığıyla çevrimiçi dersler başlatıldı.

ADAU’nun eski ASXI olmadığını, modern dünyanın üniversitelerine ayak uydurma gücü olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.

Tebriz Abdullazade.

ADAU “Veterinerlik” fakültesi TGT Başkan Yardımcısı, AMAL’ın Lerik Büyükelçisi.

REKLAM ALANI