Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

Azerbaycan’ın Şamahı kentinde büyük lider Haydar Aliyev’in siyasi iktidara gelişinin 53. yıl dönümüne ithafen Bilimsel-pratik konferans düzenlendi

Azerbaycan’ın Şamahı kentinde büyük lider Haydar Aliyev’in siyasi iktidara gelişinin 53. yıl dönümüne ithafen Bilimsel-pratik konferans düzenlendi
REKLAM ALANI
16.07.2022
A+
A-

Azerbaycan’ın Şamahı kentinde büyük lider Haydar Aliyev’in siyasi iktidara gelişinin 53. yıl dönümüne ithafen Bilimsel-pratik konferans düzenlendi

Açıklama yok.

1453 Kral Medya haber ajansı Azerbaycan temsilcisi Ülker Piriyevanın verdiği haber’ e göre, 14 Temmuz 2022’de – Ulu Önder Haydar Aliyev’in 14 Temmuz 1969’da Azerbaycan’da siyasi iktidara gelişinin 53. yıldönümü vesilesiyle, Kültür Merkezinde İsmailli Bölge Kültür Dairesi ve Haydar Aliyev Merkezi’nin ortak organizasyonuyla Şamahı ilçesinde, “Azerbaycan’ın Haydar Aliyev dönemi: Kudretli devlet, güçlü halk, sürdürülebilir kalkınma” başlıklı Bilimsel-pratik konferansı düzenlendi.

Açıklama yok.

Böylece etkinliğe katılanlar önce Haydar Aliyev’in anıtını ziyaret ederek, anıtın önüne çiçekler bıraktılar ve Milli Önder’in anısını saygıyla yad ettiler. Ardından Ulu Önder Haydar Aliyev’in hayatını ve siyasi faaliyetlerini yansıtan kitap ve fotoğraflardan oluşan sergi izlendi. Etkinlik ayrıca Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başladı. Ayrıca, Ulu Önder Haydar Aliyevin ve

Açıklama yok.
Cumhuriyetimizin toprak bütünlüğü için şehit olan aziz Şehitlerimizin ruhları bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı.

Açıklama yok.

İlk olarak İsmaililli Bölge Kültür Dairesi Başkanı Elçin Necefov bir konuşma yaparak etkinliğin öneminden bahsetti. Haydar Aliyev döneminin ülkemizin asırlık devletlik tarihinde müstesna bir yeri olduğunu söyledi. Ulu Önder’in Azerbaycan’da ilk kez siyasi iktidara geldiği 14 Temmuz 1969 yılı, milletimizin tarihi kaderinde oynadığı eşsiz rol ile her zaman hatırlanır. Bu tarih, Azerbaycan’ın kurtuluşunun ilk aşaması, milletin kendine dönüş tarihidir. Dünyaca ünlü siyasi şahsiyet, akıllıca faaliyeti ile modern tarihimizin en şanlı ve parlak tarihçesini oluşturmuştur. Bu nedenle, Milli Önderimizin halka hizmetle geçirdiği aydınlık ve anlamlı ömrünün her anı siyasi takvimimizde özel bir yere sahiptir.”

Açıklama yok.

Şamahı Haydar Aliyev Merkezi müdürü Könül Eyvazova, “Şehirlerimizdeki ve bölgelerimizdeki Haydar Aliyev merkezleri, büyük liderin zengin devlet mirasının ve Azerbaycan kültürünün aktif destekleyicileridir. Haydar Aliyev merkezlerinin asıl görevi, dahi liderin hayatını ve faaliyetlerini, onun devlet felsefesini ve Azerbaycancılık ideolojisini tanıtmaktır. Aynı zamanda, Azerbaycan’da modern devlet inşası, sivil toplumun oluşumu, devletimizin dünyada güvenilir bir ortak olarak tanınması, büyük lider Haydar Aliyev’in adıyla bağlantılıdır.” – Diye vurgu yaptı.

Açıklama yok.

Ayrıca, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi bilim adamları, Büyük Lider’in Azerbaycan’dakı siyasi iktidar dönemi hakkında sunumlar yaptılar.

Açıklama yok.

AMEA’nın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nün önde gelen araştırmacısı, Tarih üzere Felsefe Doktoru, doçent Sübhan Talıblı, Haydar Aliyev ve Azerbaycan diplomasisi hakkında konuştu. Sübhan Talıblı, “Haydar Aliyev, Azerbaycan’ın dış politikasının kavramsal temellerini belirledi. Yani diplomasisi, Azerbaycan’ı dünya ölçeğinde tanıtmaya ve ulusal çıkarları korumaya hizmet etti. Bu diplomasi ve onun başarılı halefi sayesinde bugün Azerbaycan, sadece bölgede yaşanan süreçleri değil, uluslararası dünyadaki süreçleri de etkileme imkanına kavuşmuştur. Ayrıca, Azerbaycan diasporasının teşkilatlanması, dünya Azerbaycanlılarının Azerbaycan devleti ile ilişkilerinin hukuki, siyasi ve sosyal temellerinin güçlendirilmesi, Cumhurbaşkanı H. Aliyev’in dış politika anlayışında önemli bir yer tutmuştur.” – Dedi.

Açıklama yok.
AMEA Kafkas Araştırmaları Enstitüsü Kafkas Siyaseti Bölüm Başkanı, Tarih üzere Felsefesi Doktoru, doçent Elnur Kelbizade, Azerbaycan Devletinin mimarı ve kurucu lideri Haydar Aliyev’in Nahçıvan dönemini anlattı. Elnur Kelbizade ayrıca, Azerbaycan’ın bağımsızlığının esas temellerinin Nahçıvan’da atıldığını belirterek, bu büyük faaliyeti Azerbaycan’ı Azerbaycan’a geri verme misyonu olarak nitelendirdi. O aynı zamanda, Ulu Önder Haydar Aliyev’in siyasi iktidara geri dönmesinin Nahçıvan’da başlayan devlet bağımsızlığının tüm Azerbaycan için önde gelen bir ideolojiye dönüşmesine yol açtığını ve ulusal devletin restorasyonu için kararlı adımlar atıldığını vurguladı.

Açıklama yok.

AMEA Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı, Siyasal Bilimler üzere Felsefe Doktoru, doçent Cahangir Cahangirli, Azerbaycancılığın ulusal bir ideoloji düzeyine yükseltilmesinde milli lider Haydar Aliyev’in rolünden, aynı zamanda Azerbaycancılık ideolojisinin birleştirici özelliklerinden bahsetti. Cahangir Cahangirli, “Azerbaycan halkının milli kalkınma yolunun ve ideolojisinin oluşumu, Haydar Aliyev’in bağımsız devletimizin liderliği dönemine denk gelmektedir. Ulu Önder dehasının çabalarıyla, özünde gerçek bir muhtevaya sahip olan Azerbaycancılık ideolojisi, pratikte gerçekleşme imkanları kazanmış, Azerbaycancılığı milli bir ideolojiye dönüştürerek toplumun dayanışma ve bütünlüğünü, manevi birliğini sağlamıştır.” – Dedi.

Açıklama yok.

Türkiye 1453 Kral Medya medya haber ajansı, ASİAD Azerbaycan başkanı, gazeteci, Siyaset bilimci Ülker Piriyeva, Haydar Aliyev fenomeninin Türkiye medyasında yer almasıyla ilgili konuştu. O, Azerbaycan dış politikasının Haydar Aliyev yönetiminden 2001 yılına kadar olan döneminin Türkiye medyasında geniş yer bulduğunu vurguladı. Ülker Piriyeva, “Ulu Önder, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri dünyada eşi olmayan kardeşlik hukukuna bağlamıştır. Türk dünyasında “Tek millet, iki devlet” ifadesinin fikir babası olan Haydar Aliyev, 1994 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyarette, bu ifadeyle Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini karşılıklı stratejik ortaklık çerçevesine oturtmuştur.” – Diye tarihe not düştü.

Açıklama yok.

Konferansın sonunda ise konuşmacılara sertifikaları takdim edildi.

Açıklama yok.

 

Açıklama yok.

 

 

Açıklama yok.

 

Açıklama yok.

 

Açıklama yok.

Açıklama yok.

 

Açıklama yok.

 

Açıklama yok.

 

REKLAM ALANI