Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin °C

AHLAT, GÜNÜMÜZDE DE TARİHE ŞAHİTLİK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

AHLAT, GÜNÜMÜZDE DE TARİHE ŞAHİTLİK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
REKLAM ALANI
26.08.2021
A+
A-

“Bölgesinde ve dünyada her kritik meselede söz sahibi bir ülkeye dönüştük”

Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümünde Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün kendi sınırları içinde âdeta varlık-yokluk mücadelesi veren bir ülkeden, bugün bölgesinde ve dünyada her kritik meselede söz sahibi bir ülkeye dönüştük” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 950. yılı kutlama törenleri kapsamında Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Malazgirt Zaferi’nin 950. yılının hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demiri demirle dövenlerin Anadolu’yu aşkla yoğuranların destanına şehadet etmek üzere bir kez daha Ahlat’tayız” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletine Anadolu’nun kapılarını açan, büyük zaferin 950. yılında bu toprakların vatan haline gelmesi ve o şekilde kalması için gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan tüm şehitleri, gazileri, kahramanları rahmetle, şükranla, minnetle yâd ettiğini, Anadolu’nun fatihi, Malazgirt destanının şanlı komutanı Sultan Alparslan’dan bugüne kadar her seviyede millete hizmet etmiş, eser vermiş, gönüller yapmış tüm büyüklerini tazimle andığını söyledi.

“AHLAT, GÜNÜMÜZDE DE TARİHE ŞAHİTLİK ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR”

Dünyada her şehrin farklı bir hikayesi bulunduğunu, Ahlat’ın hikayesinin ise tamamen kendine özgü olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Çünkü bu şehir tarih boyunca hep doğu ve batı medeniyetleri arasında köprü vazifesi görmüştür. Medeniyetimize Hazreti Ömer’in armağanı olan bu bölge, Orta Asya’dan batıya doğru yönelen Müslüman Türk göçerlerinin de toplanma ve dağılma merkezi olmuştur. Asırlar boyunca nice sultanları, âlimleri, seyyahları, dervişleri, tacirleri, zanaatkarları misafir eden bu kadim şehri Selçuklular İslam’ın kubbesi, Osmanlılar ise ata şehri diye anarlar. Kale, kümbet, hamam, zaviye, atölye, mezarlık gibi eserleriyle Ahlat, günümüzde de tarihe şahitlik etmeyi sürdürüyor. Ahlat için ‘taşların konuştuğu şehir’ derler. Tarihi İslam mezarlıklarının en büyüğü unvanını taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı bizim bugün bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın hafıza kayıtlarıdır. Anadolu’nun Orhun Abideleri diyebileceğimiz Ahlat mezar taşları, bugün âdeta milletimize ait bir tapu senedi hükmündedir. Gerçi bu büyük mirası ecdadımıza çok görüp başka toplumlara, medeniyetlere yamama girişimlerine şahit olmuyor değiliz ama hamdolsun namuslu tarihçilerimiz ve milletimizin sağlam hafıza kayıtları sayesinde biz buranın neresi olduğunu, ne anlama geldiğini gayet iyi biliyoruz.”

“KAPSAMLI ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK”

Malazgirt Savaşı’nın kazanılmasında da Ahlat’ın çok büyük önemi olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bizans imparatorunun Ahlat’a gelen öncü kuvvetlerinin, buradaki Selçuklu güçleri tarafından yok edilmesinin zaferin ilk adımı olduğunu ifade etti.

Daha sonraki asırlarda Horasan bölgesinden Ahlat’a gelen ve buradan bütün Anadolu’ya dağılan gönül erlerinin bu topraklarda sevgi, hoşgörü ve kardeşlik iklimini tesis ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ecdat bu topraklara geldiğinde harap, bitap, yıkık coğrafyayla karşılaşmıştır. Anadolu’nun bizim desenlerimizle bezendiği o yıllarda Ahlat da önemli ilim ve sanat merkezi oldu. Birçok bilim adamı, mimar ve sanatkarı bu şehir yetiştirdi. Ahlatlı alimler, arifler ve gönül erleri Anadolu’ya İslam mührü vurulmasında çok büyük rol oynamıştır. Yıllarca ihmal edilen bu hazineyi yeniden ayağa kaldırmanın boynumuzun borcu olduğu inancıyla hem eski mezarlıklarda hem şehirde kapsamlı çalışmalar başlattık. İşte bugün burada yapılan etkinlikle hem ecdadı yad ediyor hem bu toprakları ilelebet vatanımız olarak koruma irademizi tüm dünyaya tekrar tekrar haykırıyoruz.”

“TÜRKİYE’Yİ HER BAKIMDAN DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ÜLKELERİ ARASINDA İLK SIRALARA YERLEŞTİRME GÖREVİNİ MİRAS BIRAKIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz 2023 hedefleriyle ülkemizi hak ettiği demokrasi ve kalkınma seviyesine getirmek için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Sizlere de 2053 ve 2071 vizyonlarıyla Türkiye’yi her bakımdan dünyanın en güçlü ülkeleri arasında ilk sıralara yerleştirme görevini miras bırakıyoruz” ifadelerini kullandı

İnsanların hayatlarında çok uzun gibi gözüken 30 yıllık, 50 yıllık dönemlerin, milletlerin ve devletlerin tarihinde çok kısa süreler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu kısa süreleri hakkıyla değerlendirdiğimizde milletimizin ve devletimizin önünde asırlar ötesine uzanan bir ışık yaktığımızı unutmamalıyız. Biz geçtiğimiz 19 yılda, nasıl Cumhuriyet tarihinde yapılanların 5 katı, 10 katı hizmeti ülkemize kazandırmışsak, gençlerimizin çok daha büyük başarılara imza atacağından şüphe duymuyorum. Gençlerimizin gözündeki azim ve kararlılık, birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize yönelik saldırıların hiçbirinin de başarıya ulaşamayacağının en büyük ispatıdır. Rabbime, bana sizler gibi yol arkadaşları, dava arkadaşları, gönül yoldaşları nasip ettiği için ne kadar hamd etsem azdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt ve Ahlat’ta düzenlenen programların, Okçular Vakfı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler sayesinde bugünkü canlılığına kavuştuğunu söyledi.

Beşinci yılına ulaşan bu programların, salgın dönemindeki istisna haricinde, her yıl daha coşkuyla, daha geniş katılımlı, kapsamlı etkinliklerle zenginleştiğini görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışından misafirlerin de eşlik ettiği bu programların, en güzel şekilde ifası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının çok önemli altyapı yatırımlarını yaptıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Ahlat Gençlik Kampı’nın açılışının yapıldığını, bugün de Ahlat Millet Bahçesi ve yapımı tamamlanan otogarın açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, eserlerin, Bitlis ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 167 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Millet Bahçesinin, içindeki peyzaj alanları, oba çadırları, gösteri alanları, tribünü, at ve okçuluk sporları üniteleri ve diğer hizmet birimleriyle Ahlat’ın şanına layık bir eser olduğunu kaydetti.

“MİLLETİMİZLE 19 YILDIR AYNI İSTİKAMETE BAKTIĞIMIZ İÇİN ÜLKEMİZİ HEP İLERİYE TAŞIDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu eserleri ve gerisindeki manayı görebilmek için gören göz, işiten kulak, hakikatleri ifade edebilecek dil ve en önemlisi ülke ve millet sevdası ile dolu bir yürek lazımdır. Hamdolsun milletimizle 19 yıldır aynı istikamete baktığımız, aynı hayalleri paylaştığımız, aynı hedeflerin peşinden gittiğimiz, aynı mücadeleleri verdiğimiz için ülkemizi hep ileriye taşıdık. Bu şekilde sahip olduğumuz sağlam altyapının üzerinde büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolundaki yürüyüşümüze, ne vesayetin oyunları ne terör örgütlerinin saldırıları ne darbecilerin girişimleri ne ekonomik tetikçilerin tuzakları engel olabildi.”

Küresel siyasi ve ekonomik düzenin yeniden yapılanma sürecinde, Türkiye’nin gücünün önemini çok daha iyi gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Dün kendi sınırları içinde âdeta varlık yokluk mücadelesi veren bir ülkeden, bugün bölgesinde ve dünyada her kritik mesele de söz sahibi bir ülkeye hamdolsun dönüştük. Gençlerimizle birlikte, kendimiz ve tüm dostlarımız için inşa ettiğimiz güvenin, istikrarın, refahın, adaletin, vicdanın, ahlakın, sembolü olan geleceğe inşallah çok az kaldı. Ülkemize yönelik saldırıların giderek biçim değiştirmesinin ve özellikle gençlerimizi hedef almasının gerisindeki sebep işte budur.

Geçmişte kimi zaman sağcı-solcu diyerek, kimi zaman Alevi-Sünni diyerek, kimi zaman ilerici-gerici diyerek, kimi zaman Türk-Kürt diyerek birbirine düşürmek istedikleri gençlerimiz, bu defa oyuna gelmemiştir, gelmeyecektir ve Cumhur İttifakı olarak karşılarında dimdik bizleri görecektir. En son PKK ve FETÖ hadiseleri bize gençlerimizin, milli ve manevi değerlerle, çağın gereği olan teknolojik kabiliyetlerle donanması, kendilerini geliştirebilecekleri her alanda önlerinin açılması konusunda en küçük eksik, gedik bırakmamız gerektiğini gösteriyor. Artık hiç kimsenin, hiçbir kesimin, hiçbir gücün, ülkemize, milletimize, gençlerimize böyle bir acı yaşatmasına, kayıplar verdirmesine Allah’ın izniyle müsaade etmeyeceğiz. İlhamını kendi medeniyetimizden alan, iyi, güzel, doğru, hakka ve adalete uygun ne varsa hepsini de milletimizin emrine sunmak için daha çok çalışacağız. Kendi ülkelerinin ve milletlerinin felaketinden medet umanların aksine, biz 84 milyon vatandaşımızın her birine, layık olduğu hizmetleri sunmak, eserleri kazandırmak için tüm imkânları harekete geçiriyoruz.”

Doğu Karadeniz, Bartın, Sinop ve Kastamonu’daki afetlerde anında gerekli adımların atıldığını, yangın felaketlerinde yapılanları herkesin gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaybedecek tek bir günümüzün, tek bir saatimizin, tek bir anımızın olmadığının bilinciyle mücadele bayrağını hep daha iyi taşıyarak, yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle han çadırına geçti, ardından gösteri alanındaki atlı gösterileri izledi. Alanda, Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği de gösteri düzenledi.

Programa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.

AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞINI ZİYARET

Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Ahlat’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı’na da ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/130137/-bolgesinde-ve-dunyada-her-kritik-meselede-soz-sahibi-bir-ulkeye-donustuk-

REKLAM ALANI